COLUMN  >  GEEN PRIJZEN MEER!

Geen prijzen meer! | 12 februari 2009

In de afgelopen jaren vielen de oudleden van ABBA nogal eens in de prijzen. Voor beste musical dit, beste Eurovisiesongfestival dat, lifetime achievement award hier, ivor novello award daar.

Steeds weer kwamen een of meerdere ABBA leden opdraven om de prijs in ontvangst te nemen. Meestal waren het de heren Ulvaeus en Andersson. Meestal kwamen ze samen, soms alleen. Heel af en toe verscheen mevrouw Lyngstad ook. Bij extreem uitzonderlijke gevallen hees zelfs mevrouw Fältskog zich wel eens in een mouwloze outfit.

En niet alleen voor prijzen komen de vier Zweden opdraven. Zoals bijvoorbeeld de Mamma Mia! filmpremiere in Stockholm afgelopen juli. Daar verrasten de vier Zweden de wereldpers met een vooraf bedachte fotoshoot op het balkon van Benny's hotel. Wel bij elkaar komen, maar op het balkon lekker ver uit elkaar gaan staan, zodat de foto wel alle acteurs en een enorm spandoek voor de film MOET bevatten.

Commercieel gezien was dat een prestatie van formaat. Elke krant had de foto en betere publiciteit is er niet denkbaar. De film werd, mede dankzij dit publiciteitsoffensief, een megahit.

Dat laatste doet het ergste vrezen. Zodra de inkomsten uit CD-verkopen een beetje gaan inzakken, wordt er een prijs in het leven geroepen en hup er staat weer een voormalige ABBA op het podium. Altijd goed voor een stijgende omzet.

In januari was het weer eens zover. De tabloid Aftonbladet organiseerde een awards gala. En iedereen uit de Zweedse popscene was er. Als klap op de vuurpijl werd een lifetime achievement award uitgereikt. En, oh welk prachtig toeval, de prijs ging geheel onverwacht naar ABBA. Ditmaal waren het de dames die gezamenlijk de prijs in ontvangst namen. Dat leverde tien minuten mooie tv op, geef ik eerlijk toe.

Daarnaast betekende dit natuurlijk kassa voor ABBA, want ook bij deze gelegenheid gingen alle fotografen uit hun bol. Krantenredacteuren uit de hele wereld kregen spontane orgasmes na het horen van de quote dat de dames echt nooit ruzie hadden vroeger. Nee, echt niet hoor. En weer werd een zinloos artikel aan het Zweedse fenomeen besteed. Hele bossen werden gekapt om oud nieuws te kunnen publiceren.

Als hondstrouwe fan ben ik dat ondertussen spuugzat. Daarom hierbij een oproep aan de vier ABBA-leden:

Willen jullie alsjeblieft NOOIT meer als duo, trio of single naar zo'n gala gaan. Ga in godsnaam nog één keer SAMEN naar een award-gala en neem een prijs in ontvangst. Zeg er vervolgens bij dat het verder mooi is geweest en beloof om nooit meer ergens een prijs op te halen. Laat ze hem maar opsturen.

Want het is heerlijk om de ABBA's te zien lachen en praten over hun ABBA tijd. Maar het is tevens uitermate wreed om ze nooit alle vier samen te zien. Doe het dan maar liever helemaal niet en sluit het ABBA boek gewoon een keer. Dus gezamenlijk of niet. In elk geval nooit meer zonder elkaar. Is dat afgesproken? Mooi
         

afbeelding bij column No more awards please!

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT