COLUMN  >  ABBA TE KOOP

ABBA te koop | 15 mei 2009

Afgelopen maand was de traditionele ABBA fanclubdag in Roosendaal. En het was ouderwets gezellig, maar toch was het dit jaar anders.

Ik huur al jaren een tafel om spullen te verkopen en dat gaat prima. De laatste jaren zie je echter dat de inkomsten langzaam minder worden. Niet alleen bij mij, maar ook bij collega-handelaren loopt de ABBA-handel wat terug. Ik heb me afgevraagd hoe dat komt:

Zijn de producten die ik in Roosendaal aan de man probeer te brengen soms onverkoopbaar? Dat lijkt me stug, want de online omzet uit de ABBA Plaza site blijven constant.

Is het een verschuiving van aandacht? Zou goed kunnen. Het blijkt dat sommige producten totaal niet meer verkopen, zoals oud vinyl: niemand zit daar nog op te wachten. Reguliere platen verkopen absoluut niet, ik heb alleen nog wat gekleurd vinyl en een enkele picture disc verkocht. Best logisch allemaal, want vinyl is natuurlijk zooooo vorige eeuw. Maar ook de aantrekkelijkheid van modernere media is aan erosie onderhevig. Zelfs DVD's met onuitgebrachte opnamen zijn al niet meer speciaal.

Zijn de fans op de fanclubdag soms verzamel-moe? Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Ik merk zelf ook dat ik steeds minder uitgeef op de ABBA dag. Soms zie ik wel aardige dingen, maar meestal denk ik "ach laat maar". Dan maar geen 7" single van Chiquitita uit Indonesië of een fotoboek uit Frankrijk. Bovendien: waar laat je al die zooi in je huis? De verzamelsleur slaat dus toe.

Heeft die verzamelsleur ook met leeftijd te maken? Ik denk van wel. Fans worden ouder en de drang om je verzameling maar te blijven uitbreiden verdwijnt dan een beetje. Je gaat je toch wat meer focussen op andere zaken in het leven dan het kopen van ABBA platen. De meeste fans zijn nu veertigers en dan word je wat kritischer op je aankopen. Zelf focus ik nu op echt superzeldzame dingen en op Engelse promo 7" singles, maar die zijn op de fanclubdag bijna niet aanwezig.

Wijzigt de aard van de ABBA dag? Het lijkt er op dat de fanclubdag steeds meer een social event wordt in plaats van een ruil- en koop event. De dag staat meer en meer in het teken van elkaar ontmoeten dan dat het een plek is om leuke ABBA spullen te ruilen of te kopen.

Ook erg belangrijk is de online concurrentie. Ik merk aan mezelf dat ik niet meer wacht met mijn aankopen tot de ABBA dag. Als ik nu iets leuks zie, bestel ik het meteen via een online platenzaak of koop ik het op eBay. Dat werkt snel en eenvoudig, dus waarom zou je wachten tot de fanclubdag om die ene speciale single uit Zweden te kopen?

Is er domweg teveel te koop? In Roosendaal staan bakken vol met CD's, boeken, DVD's, LP's en wat er allemaal nog meer is. Vaak heb ik helemaal geen zin en energie om tussen die enorme hoeveelheid te gaan zoeken naar net die ene rarity die ik nog niet heb. Dat gaat op eBay namelijk een stuk sneller.

Het zal wel een optelsom zijn van deze redenen. Feit is dat de negatieve kooptrend dit jaar wel erg zichtbaar was. Hoe dan ook: ik heb nog wel wat ABBA spullen over die op de fanclubdag niet verkocht zijn.

Wie maakt me los?
         

afbeelding bij column ABBA for sale

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT