COLUMN  >  EINDELIJK LUISTERDE IK NAAR A

Eindelijk luisterde ik naar A | 16 augustus 2013

Vandaag had ik eindelijk de moed om naar het complete Agnetha album "A" te luisteren. Mijn oordeel: uitstekende stem, middelmatige nummers.

Toen het album in mei uitkwam heb ik kort geluisterd: elk nummer zo'n dertig seconden, wat over het algemeen een aardig beeld geeft van een album. Daardoor werd ik niet geneigd naar het complete album te luisteren. Waarom? Omdat mijn verwachtingen te hoog waren geweest. Te hoog.

In mei had ik in Stockholm van andere fans veel lovende "sweaty obsessed" woorden over "A" gehoord. Ik was dus bang dat het album alleen nog maar kon teleurstellen als het er echt zou zijn.
Natuurlijk had ik toen al wel de eerste single "When You Loved Someone"een paar keer gehoord. Ik was niet onder de indruk. 't Is een aardig nummer en Agnetha zingt het met haar bekende stem. NMaar het bleefg niet hangen. Ik kon me er niet veel van herinneren.

Ik geef toe dat ik sowieso nooit echt fan was van Agnetha's solo material. Ze is een van de beste zangeressen op deze aardkloot, maar haar voorkeur voor nummers en producers snapte ik niet zo. Haar tachtiger jaren albums ware niet special, hoewel sommige nummers OK waren en soms zelfs zeer aangenaam om naar te luisteren. Het 2004 comeback album My Colouring Book bevatte zelfs een paar erg sterke nummers, maar die hadden zich in het verleden al een keer bewezen.

En dan nu, negen jaar later, is er "A". Ik was blij verrast dat Agnetha de moed had om een nieuw album op te nemen. En na beluistering moet ik bekennen dat ik erg onder de indruk ben haar stem. Ze klinkt prima op haar 63e. Veel van ons gewone stervelingen zou een moord doen voor zo'n stem. En natuurlijk hebben pitch control, auto-tune en andere studiotrucs geholpen, maar mij hoor je niet klagen. Helemaal mooi vind ik haar nog meer aanwezige Zweedse accent; ik hou daar van.

Dus de stem is prima. Net zo goed als altijd. Maar is het album dus goed? Nou, sommige nummers zijn OK, maar (en dat zeg ik niet graag) een paar nummer zijn echt vreselijk.

De start van het album is veelbelovend met "The One Who Loves You Now" en "When You Loved Someone". Prima nummers, gezongen in ouderwets goede Agnetha-stijl. Niets vernieuwend, maar wel lekker. Hierna komen echter drie nummers die kunnen worden bijgeschrven op de lijst met Agnetha's zwakste momenten uit haar hele carriere. "I Was A Flower", het pijnlijke duet "I Should've Followed You Home" en het vreselijke "Past Forever" doen pijn aan de oren.

Godzijdank komt vervolgens "Dance Your Pain Away". Dat maakte me weer wakker. Dit is het soort up tempo waar Agnetha heel sterk is. Volgend nummer is "Bubble". En dat is een goed nummer. Waarschijnlijk het beste van het album. Helaas wordt het gevolgd door "Back On Your Radio" dat zo 'middle of the road' is, dat je wilde dat het nooit was geschreven. Album afsluiter "I Keep Them On The Floor Beside My Bed" is wellicht nog slechter: te traag, te soft, te veilig, te easy listening en een niemendalletje. Wat voor een album afsluiter niet handig is.

Mijn oordeel: ik geef het drie van vijf sterren. En daar zit al anderhalve stem bij voor Agnetha's stem alleen. De nummers zijn middelmatig op een paar uitzonderingen na. Maar met slechts vier aardige nummers van de tien blijft het album een gemiste kans. Jammer.
         

afbeelding bij column Finally I listened to A

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

ZIE OOK

SPELEN
teksten race
teksten quiz

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT