COLUMN  >  IN HET JAAR 2025

In het jaar 2025 | 1 februari 2014

Stel je voor het is 2025. Zijn we dan nog wel fan? Leven de vier ABBA's eigenlijk nog? Bestaat er nog een fanclub? Hier vind je een terugblik van 2014 tot 2025. Even mijn glazen bol er bij pakken.

Het ABBA Museum is natuurlijk al jaren dicht. Na het aanvankelijke succes, bleven de bezoekers weg. Uiteindelijk haalde het museum net de vier jaar niet. Een faillissement bleek in 2017 onafwendbaar. Zeldzame items zoals gouden platen en originele kleiding werden in 2018 bij opbod verkocht aan de nog overgebleven fans. Ik sloeg mij slag met een gouden LP uit 1976. Het was mijn laatste grote ABBA aankoop.

In 2018 overleed het eerste ABBA lid. Tegen alle verwachting in had de eeuwig gezond levende Björn, nu al weer zeven jaar geleden, als eerste ABBA het aardse voor het eeuwige leven verwisseld.

Ik herinner me nog de schok die door de muziekwereld ging. De begrafenis werd live op de Zweedse tv uitgezonden. Vrijwel alle mensen waar Björn mee had samengewerkt waren er. Ook de drie overgebleven ABBA leden toonden hun respect.

Direct daarna werd ABBA weer trendy. Agnetha, Benny en Frida besloten samen de studio in te duiken om een aantal onafgemaakte ABBA opnamen af te ronden. Net als de drie overgebleven Beatles in de jaren negentig hadden gedaan. Een hit, maar ook ladingen kritiek volgde op het verschijnen van ABBA Anthology in 2019.

Het bleek de laatste commerciële opleving van de groep. Zelfs het uitbrengen van een collectie demo's en outtakes in 2021 hielp niet. De box set werd alleen door hard core fans gekocht en was commercieel gezien een drama: het haalde de hitlijsten nergens.

Nieuwe muziek uit Zweden bleef uit. Frida had al twintig jaar geen plaat meer gemaakt en Agnetha's A bleek achteraf haar laatste album. Benny was de enige die nog wat deed tot ook hij in 2021 aangaf met pensioen te gaan en alleen nog thuis wat op de piano te spelen.

De dood van Frida in 2022 leverde de fans een nieuwe schok op. Hun eeuwige hoop op een concert van de overgebleven ABBA's werd definitief de grond ingeboord. ABBA was over en uit.

Nadat de musical Mamma Mia! in 2023 stopte, werd de groep fans kleiner en kleiner en de fanclub werd op 6 april 2024 feestelijk opgeheven. De inkomsten liepen te ver terug. Zelfs een verzoek aan Universal om een luttel bedrag bij te dragen, baatte niet. Na zevendertig jaar viel het doek.

En ik zelf? Ik vind het wel goed zo. In 2022 stopte ik met verzamelen. Mijn kinderen hebben de verzameling nog voor een leuk bedrag kunnen verkopen aan een verstokte fan uit Lelystad. Ik heb nu, in 2025, nog exact honderd ABBA items en het is goed zo. Geen enkele band heeft het eeuwige leven. Wat blijft is de herinnering.
         

afbeelding bij column In the year 2025

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT