COLUMN  >  EENS IN JE LEVEN

Eens in je leven | 2 juni 2014

Soms begin je te dromen. En grote dingen gebeuren wanneer je droomt. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om ABBA's opnamestudio te bezoeken. Maar hé! Dat was geen droom, het is echt gebeurd.

Toen ik in Stockholm was voor de opening van het ABBA-Museum in mei 2013, organiseerde de ABBA fanclub een reis naar de voormalige Metronome Studios, nu genaamd Atlantic Studios. Voor elke fan leek dit de kans van zijn leven. Wat Abbey Road betekent voor Beatles fans is Polar Music Studios en Metronome Studios voor ABBA fans.

Zoals we allemaal weten, is Polar Music Studios nu een sportschool, dus een bezoek aan die historische plek is niet meer mogelijk. Dat is natuurlijk een vreselijke schande. Maar Metronome is er nog steeds in al haar glorie.

Dat betekent natuurlijk niet dat het er allemaal oud en versleten is. Nee, nee. Mensen gebruiken de studio nog vaak. Agnetha zelf filmde er een paar weken vóór ons een promo clip voor haar album A. En veel van de backing tracks voor dat album zijn er ook opgenomen.

Toen ik hoorde over deze nostalgische reis naar Metronome heb ik me onmiddellijk voor de rondleiding aangemeld. En tot mijn verbazing werd het plaatje zelfs beter toen we vernamen dat ABBA's beroemde biograaf Carl Magnus Palm zelf ons zou laten kennismaken met het verhaal van ABBA's opname dagen in de studio.

Ik was behoorlijk nerveus op de feitelijk dag van de tour. Zou het echt zo mooi zijn? Of zou het een teleurstelling worden? Ik besloot niet te hoge verwachtingen te hebben.

Dus toen mijn ABBA metgezel en grote vriend Rike en ik de reis naar de studio maakten, wisten we dat het deze in een gewone buurt zou liggen. Niet heel bijzonder dus. En toen we merkten dat de studio in feite de begane grond leek te zijn van een vijf verdiepingen hoog appartementencomplex, kon ik nauwelijks voorstellen dat hier ware geschiedenis was geschreven.

De ingang hielp ook niet mee om mijn verwachtingen op te schroeven. Er was slechts een zeer kleine ontvangsthal en dat was het. Maar toen we door de deur aan de vanuit de hal direct de studio in liepen, waren we opeens in de heiligste van heilige plaatsen voor ABBA diehards. En man, wat was dat goed. Ik kan zelfs zeggen dat het absoluut briljant was.

Daar waren ze: de originele instrumenten waar zoveel tijdloze hits op waren gecomponeerd. De microfoons die Agnetha en Frida hadden gebruikt bij de opname van ABBA's handelsmerk Dancing Queen. Het was er allemaal.

En toen ze enkele van de originele tracks via de luidsprekers speelden, was het moeilijk om niet emotioneel te worden.

Het klinkt misschien dom en als je niet veel geeft om de ABBA geschiedenis, dan doet een studio zoals Metronome je waarschijnlijk niets. Maar voor mij was dit anders. Het bezoek aan de studio bleek het absolute hoogtepunt van de week. Pure magie. Je kan gewoon niet dichter bij de geboorteplaats van de muziek komen die zo veel voor je betekent.
         

afbeelding bij column Once in a lifetime

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT