COLUMN  >  EN NU?

En nu? | 21 juli 2014

Polar heeft uiteindelijk de wens van vele, vele fans vervuld met de release van het Live at Wembley album. Dus vraag je je af welke andere releases de veeleisende ABBA fan gemeenschap nog wil.

Als eerste denk ik dan aan een album van demo's en outtakes. Dat zou ongelooflijk zijn. Een plaat met Beatles Anthology achtige opnamen zou ideaal zijn: vroege mixen, nooit eerder vrijgegeven outtakes. Maar wat zijn de kansen dat dit ooit zal gebeuren? Ik denk dat dat een reünie een reëlere kans maakt.

OK, je kunt het nooit uitsluiten: er zijn vreemdere dingen gebeurd. De demo Like An Angel Passing Through track op de Deluxe edition van The Visitors en de alternatieve versie van Andante, Andante op de nieuwe 40 singles boxset zijn zeer recente voorbeelden van zeldzame opnamen die officieel zijn vrijgegeven.

Ik vraag me af of Polar en Björn & Benny probeerden om te kijken wat fans hier van zouden zeggen. Voordat er geld aan onderzoek en remastering wordt uitgegeven wil een platenmaatschappij waarschijnlijk weten of er een markt voor een dergelijke release is. En dit was de perfecte gelegenheid. We moeten afwachten of zoiets nog gebeurt, maar ik heb niet veel hoop.

Een ander live album dan? Stel dat het Wembley album goed verkoopt. Zou het mogelijk zijn dat we ooit een volledig 1977 Australië concert op CD zien? Ik weet dat er een grote behoefte aan is. Het is zelfs voor de harde kern van ABBA fans interessanter dan het Wembley album, simpelweg vanwege van "I'm an A" en de volledige mini musical "The girl with the golden hair".

En dan? Nou, er ligt wellicht nog wel iets op de plank, bijvoorbeeld een DVD met tv-optredens. Maar dat lijkt een stuk minder interessant. Voor mij sowieso, omdat ik de muziek interessanter vindt dan meer dan het visuele aspect.

TV-optredens zijn geweldig, maar het is meestal een play back optreden dat nauwelijks iets toevoegt aan de oorspronkelijke opname. En bovendien: we hebben de belangrijkste dingen al: ABBA in Japan, de ABBA in Zwitserland special en verschillende andere clips.

Een goede restauratie van de officiële video clips zou mooi zijn. Maar bij voorkeur op de zeer dure manier waarop de Beatles films catalogus is gedaan. Frame by frame "remastering" zou magisch kunnen zijn. Maar nogmaals: het is niets nieuws. Het ziet er alleen iets beter uit.

Maar hey, mij hoor je momenteel absoluut niet klagen! Voor wat het waard is: ik ben meer dan tevreden met het eerste echt goede ABBA Live album, 35 jaar na de oorspronkelijke concerten. En een geremasterde Chess met bonustracks die er ook nog aankomt wordt de tweede helft van 2014 net zo spannend als de eerste helft.
         

afbeelding bij column What's left?

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT