COLUMN  >  WAT ALS?

Wat als? | 4 augustus 2015

Wat als ABBA nog één nummer zou opnemen? Wat als ze dat doen Zoals The Police het deed? Een heropname van een oude klassieker. Zou dat niet leuk zijn?

ABBA nam hun nummers in talloze varianten op om uiteindelijk het perfecte geluid voor hun liedjes te krijgen. En dat betaalde zich uit. In een carrière van slechts tien jaar werden vele nummers ware klassiekers. Daarna werd het echter stil en nieuwe opnames vonden slechts zelden hun weg naar het grote publiek.

En om eerlijk te zijn: de meeste van deze zogenaamde nieuwe opnames waren niet nieuw. Sommige songs waren weggegooide nummers die ABBA niet goed genoeg vond tijdens hun actieve loopbaan: Dream World, Put On Your White Sombrero en I Am The City kwamen pas op compilaties zoals More Gold en de befaamde Thank You For The Music box set meer dan tien jaar nadat zij werden vastgelegd in de studio.

Andere nummers die werden uitgebracht, waren vergeten mixen zoals de vroege of onuitgebrachte versies van Waterloo, Summer Night City en Thank You For The Music.

En slechts een paar keer gunde ABBA ons een kijkje in de keuken en hoorden we het fascinerende opnameproces, zoals in de ABBA Undeleted medley op de TYFTM box set. De laatste demo opnamen die naar buiten kwamen, staan op de deluxe editie van het beroemde album The Visitors. Op die CD worden luisteraars getrakteerd op vroege versies van Like An Angel Passing Through My Room. En dat zijn pas de eerste onuitgebrachte opnames sinds 1994.

Vorig jaar bracht ABBA ander schijnbaar nieuw materiaal uit op het ABBA Live At Wembley Arena album en toen bleek dat er nog steeds sprake is van een vraag naar nieuwe nummers.

Maar ABBA heeft gezegd geen behoefte te hebben aan het opnemen van nieuwe songs. En wie neemt ze dat kwalijk? Maar wat als ze een paar van hun klassiekers opnieuw zouden opnemen? Kunnen bepaalde nummers nog verbeterd worden?

Het is moeilijk voor te stellen dat ABBA betere versies van hun originele songs kan produceren. En toch... sommige kleine aanpassingen kunnen een lied volledig veranderen.

Zou het niet geweldig zijn om een nieuwe opname te hebben van The Day Before You Came? We weten allemaal dat Agnetha het nummer bewust als een "gewone vrouw" moest zingen en niet als een echte solo zangeres. En die keuze veroorzaakte behoorlijk wat discussies in de groep. Ik ben benieuwd hoe het nummer klinkt als Agnetha het anders zou zingen: met meer glamour.

Er zijn andere voor de hand liggende nummers die zouden profiteren van een nieuwe aanpak. Een paar songs met een typisch jaren tachtig geluid, zoals Under Attack of We Owed You One, zouden tijdlozer klinken met nieuwe arrangementen en minder gecomputeriseerde zangpartijen.

En om nog een stap verder te gaan: hoe zou een studio versie klinken van Get On The Carrousel, het nummer uit de wereld tournee van 1977? Het is een spannende gedachte, maar ik vrees dat dit nooit zal gebeuren.

Alhoewel... alles is mogelijk zolang de vier ABBA's nog leven en de studio in kunnen. Er zijn wel gekkere dingen gebeurd.

Eén nummer. Eén heropname. Meer vraag ik niet. Daarna zal ik zwijgen. Voor altijd.
         

afbeelding bij column What if?

Alle columns:
Eindelijk
Wat als?
The Visitors Revisited
CMP 2.0
En verder
Het Wembley album
Songs Of Innocence
En nu?
Eens in je leven
My, my, at Waterloo
Money, Money, Money
In het jaar 2025
Het Agnetha jaar
De Heilige Graal
ABBA The Museum
The Visitors: 2 miljoen en meer
Eindelijk luisterde ik naar A
Het Was Vandaag 30 Jaar Geleden
Een nieuw beleid?
Niet zo'n Happy New Year
Oh nee, niet opnieuw
De Universele waarheid
The Winner Takes It All
Crisis? Welke crisis?
Hall of Fame
ABBAWORLD – Ik heb er zin an
Kristina - Het oordeel
Ik ben een snob
Heel lang geleden
Story of a heart
ABBA te koop
Geen prijzen meer!
Vaarwel ABBAMAIL
OOPS
Een diepe buiging
Het museum
ABBA & Ik
Het leven
Het slechtste van ABBA
ABBA Live
De geboorte van een mythe
Ik zit vast
ABBA op eBay
Voulez-Vous
Passie
Een tip van de sluier
Givin' a little bit more – ja daaaaag
So long
Dum Dum Diddle
De ABBA kleding
Kimono
1976 - Geen weg meer terug
Nummer Een - eindelijk
Het eind van de regenboog
Geen champagne
Het maken van een bootleg
Droomwereld
Het geschiedenisboek op de plank
Een gevoel van trots
If you change your mind
Vaarwel Polar Studio's
Een enkele regel
Ware kleuren
Overkill
I have a dream
The heat is on
Checkmate
ABBA Naked
Happy new year
Just like what?
Mamma bloody Mia!
Reunion
Remixes

ZIE OOK

GEPRAAT
abonnement

VOLGEN

Updates ontvangen? Word lid van de ABBA Plaza mail service en je ontvangt alle site updates per mail.

ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza ABBA Plaza
ENGLISH  |  CONTACT